De DIN-schroef: wat is het en welke toepassingen zijn er?

Honderden, misschien wel duizenden verschillende componenten en bevestigingsmaterialen zijn er tegenwoordig. In de wereld van componenten en bevestigingsmaterialen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Vooral voor een leek kan het soms best lastig zijn. Zeker wanneer iemand ineens begint over DIN schroef. 

Maar, wat is DIN eigenlijk? En wat is het verschil tussen al deze bouten en schroeven? In dit artikel leg ik je precies uit wat een DIN schroef is en geef ik je ook een aantal voorbeelden van DIN schroeven, zodat jij na het lezen van dit artikel tegen iedereen op een feestje kan zeggen wat een DIN schroef is. 

Wat betekent DIN? 

DIN is een technische normering en komt voort uit de Duitse Nationale Normen. DIN eigenlijk goed te vergelijken met bijvoorbeeld ISO. De Duitse Nationale Normen zijn door de loop der jaren overgenomen door de Europese en internationale normen. Door componenten en bevestigingsmaterialen te voorzien van bepaalde normen staat de productiewijze, afmetingen, materialen, kwaliteit etc. vast. Dit is handig voor jou als consument, maar ook voor bijvoorbeeld een fabrikant. Je weet hierdoor precies wat voor product het is, welk materiaal erin zit en wat de kwaliteit hiervan is. 

DIN 912: binnenzeskant schroef met cilinderkop 

De DIN 912 is een binnenzeskant schroef met cilinderkop. Deze schroef is voorzien van een inbus-aandrijving en een metrische schroefdraad. Deze schroef is hierdoor eenvoudig te bevestigen met een inbussleutel. Daarnaast heeft een inbus-aandrijving het voordeel dat deze geschikt zijn voor locaties waar je niet met een steek of ringsleutel bij kan. 

DIN 933: zeskantschroef met volledige metrische schroefdraad

De DIN 933 is een normale zeskantschroef met een volledige metrische schroefdraad. Dit betekent dat de schroef volledig van schroefdraad is voorzien. Je kan de schroef dus helemaal aandraaien. Het klembereik is hierdoor zeer sterk en dat is ook een van de redenen waardoor deze schroef toepasbaar is voor vele doeleinden. 

DIN 933 wordt toegepast in zeer uitlopende constructies in vele branches, zo wordt deze schroef veel gebruikt in de machinebouw en scheepsbouw. 

DIN 571: Houtdraadbout  

De houtdraadbout kenmerkt zich door een zeskantkop en een steel die gedeeltelijk is voorzien van een schroefdraad. Deze bout is ontwikkeld voor houtconstructies en is dus zeer geschikt voor het bevestigen van planken en balken. 

DIN 571 wordt toegepast voor het monteren van houten constructies. Bijvoorbeeld bij het monteren van houten dakconstructies (waarvoor een houtschroef niet sterk genoeg is). Daarnaast is het ook mogelijk om deze bout te bevestigen aan beton of steen. Je moet dan wel gebruik maken van een plug. 

Kortom, DIN is eigenlijk gewoon een norm, wat de kwaliteit waarborgt van de componenten en bevestigingsmaterialen. In de praktijk zijn er vele soorten DIN bouten. Voor meer informatie bezoek de website van FLOS.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *