Welke boor moet ik gebruiken?

Wanneer je gaat klussen kan het lastig zijn om te bepalen welke boor je moet gebruiken. Als eerst is het belangrijk om te weten in welk materiaal je gaat boren. Zo kan je bijvoorbeeld in een gat maken in tegels, hout, metaal, steen, glas of beton. Elk materiaal is natuurlijk verschillend en vraagt ook om een boor die daarvoor geschikt is. Binnen deze materialen zijn er ook nog verschillende boren die allemaal net iets anders zijn. Zo is de ene boor veel nauwkeuriger dan de ander. Weet jij niet welke boor je precies moet gebruiken? Lees dan deze blog, dan kun je gelijk aan de slag!

Boren in hout

Als je gaat boren in hout, is het belangrijk om te kijken in wat voor type hout je een gat gaat maken. Er zijn namelijk verschillende soorten houtboren:

  • De houtboor is de meeste gebruikte boormachine, hij is erg nauwkeurig en voorkomt uitschieters.
  • De speedboor is geschikt voor grotere gaten in hout.
  • Voor diepere gaten moet je zijn bij de slangenboor.
  • De laatste boormachine is geschikt om schroeven te laten verzinken in je hout, dit is de verzinkboor.

Boren in steen

Als je een gat gaat maken in een muur, is dit hoogstwaarschijnlijk een muur van steen of beton. Je kunt hiervoor een steen of betonboor kopen. De naam zegt eigenlijk al genoeg, voor steen gebruik je de steenboor en voor beton gebruik je de betonboor. De betonboor dient overigens in meeste gevallen gebruikt te worden in combinatie met een klopboormachine. Dit zorgt ervoor dat je voldoende kracht hebt om door de wat hardere betonnen muren te boren.  Wanneer je door een heel hard steenmateriaal moet, is de diamantboor geschikt.

Boren in tegels

De tegelboor is geschikt voor het maken van gaten in tegels. Deze boor heeft een harde punt zodat hij minder snel wegschuift, dit zorgt ervoor dat je de tegel minder snel beschadigt.

Boren in metaal

Voor het boren in metaal gebruik je de metaalboor. Pas wel op, de metaalboor kan heel erg heet worden door de wrijving tussen twee metalen. Zorg ervoor dat je de boormachine laat koelen af en toe.

Boren in glas

Het boren in glas moet zeer voorzichtig worden uitgevoerd. Dit doe je met behulp van de glasboor. Ook bij deze boormachine kan de boor zeer heet worden, laat deze ook af en toe even afkoelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *