Veilig gebruik maken van hijsogen

 

Hijsogen worden ook wel oogbouten of oogmoeren genoemd. Hijsogen gebruik je meestal als tijdelijk hijspunt en worden als hijspunt bevestigd aan een object dat omhoog gehesen moet worden. Er zijn veel verschillende soorten hijsogen en elk soort bevestig je dan ook anders. Natuurlijk is het belangrijk dat jouw hijsogen op een veilige manier bevestigd worden en dat je hijsogen veilig zijn. Meer hierover lees je in deze blog.

Keuren van hijsogen

Hijsogen vallen onder het kettingwerk van jouw hijsmiddelen en behoren daarmee tot jouw hijsgereedschap. Zoals je wellicht al wist, moet hijsgereedschap gekeurd worden. Hijsogen worden op twee manieren gekeurd. Elk jaar worden de hijsogen gekeurd door een keurmeester met het blote oog. Ook moeten hijsogen eens in de vier jaar gekeurd worden met behulp van testapparatuur. Naast alle checks is het belangrijk dat je voor gebruik van je hijsogen zelf ook even checkt of jouw hijsogen nog wel veilig genoeg zijn. Je hijsogen kunnen bij verschillende gespecialiseerde bedrijven gekeurd worden, bijvoorbeeld bij Hijsogen van EKH.

Zelf controleren voor gebruik

Zoals al eerder gezegd, is het belangrijk om zelf je hijsgereedschap te controleren. Als eerst is het belangrijk om te kijken of er een keuringssticker of jaarkleur markering is aangebracht op jouw hijsogen. Wanneer jouw gereedschap een keuringssticker of markering bevat, is het belangrijk om te kijken naar beschadigingen, scheuren, vervormingen of slijtage. Als één van deze zaken niet in orde is, gebruik dan niet dit gereedschap.

Veilig gebruiken

Het is dus belangrijk om zelf te controleren of jouw hijsogen veilig genoeg zijn om te gebruiken. Let hierbij op dat de weersomstandigheden ook de kwaliteit van je gereedschap kunnen aantasten. Houd ook de hoeken van de hijsogen in de gaten. Hijsogen hebben namelijk ook verschillende toegestane werkhoeken. Zorg er ook voor dat je niet een te grote haak gebruikt in een te klein oog.

Het spreekt voor zich, maar toch belangrijk om te benoemen, houd je altijd aan de aangegeven maximale draagcapaciteit. Kies altijd een hijsoog met een maximale capaciteit die hoger ligt dan het gewicht dat je omhoog gaat hijsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *