4 veilige tips voor tijdens het werken in de bouw

Werken in de bouw is een gevaarlijk beroep. Er zijn veel risico’s en gevaren die ermee gepaard gaan. Alhoewel het werken in de bouw gevaarlijk lijkt, hoeft het natuurlijk niet zo riskant te zijn wanneer u weet hoe u met deze gevaren moet omgaan. In deze blog geven wij 4 tips over welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen zodat u en uw werknemers ten alle tijden veilig blijven tijdens de werkzaamheden.

De gevaren kennen

Het is belangrijk dat al het bouwpersoneel weet met welke gevaren ze dagelijks te maken hebben. U heeft er misschien nog nooit zo over nagedacht tot er een daadwerkelijk ongeval gebeurt. Pas dan wordt het duidelijk hoeveel gevaar er al die tijd in de situatie schuilde. Praat er dus openlijk over met uw nieuwe teamleden en laat hen weten met welke potentiële gevaren zij te maken kunnen krijgen tijdens het werk op de bouwplaats.

Draag de juiste uitrusting

Vaak werkt het bouwpersoneel in gevaarlijke en ongunstige omstandigheden. Zij doen dit natuurlijk in het belang van het project. Dat is prima, zolang ze maar een beschermende uitrusting dragen die door de werkgever is verstrekt. Gewone laarzen lijken misschien voldoende, maar als er gevaar is voor vallende voorwerpen, moeten stalen neuzen verplicht zijn. Ook veiligheidshelmen zijn belangrijk, omdat zij het hoofd beschermen tegen vallende voorwerpen.

Vermijd afleiding

Bouwpersoneel heeft dagelijks te maken met levensbedreigende gevaren. Ze moeten altijd op hun best zijn, waardoor er voor afleiding van mobiele telefoons geen ruimte hoort te zijn.

Train uw werknemers

Het is uw verantwoordelijkheid als aannemer om uw werknemers op te leiden over hoe ze het best op bouwplaatsen kunnen werken zonder gewond te raken. Maak gebruik van veiligheidsopleiding video’s, seminars en meld ze aan voor een VCA vol cursus via de cursus VCA in Arnhem. Zorg ervoor dat uw werknemers niet alleen weten hoe ze de uitrusting moeten gebruiken, maar ook waar ze moet worden gebruikt en welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen om gevaren zoals vallende voorwerpen of elektrocutie te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *