Wat kun je met een gatenzaag?

Er zijn van die stukken gereedschap, die je minder frequent gebruikt dan andere. De gatenzaag is zo’n hulpmiddel. Je zult het dan ook niet bij iedere klusser in de gereedschapskist vinden. Dat is toch jammer want het is een bijzonder handig stuk gereedschap waar je eigenlijk niet buiten kunt als je regelmatig aan het klussen bent.

Wat is een gatenzaag?

Met een gatenzaag, die ook wel gatzaag of klokboor wordt genoemd, kun je perfecte grote ronde gaten maken in diverse soorten materiaal. Het is een cirkelvormige zaag die op een schijf is bevestigd. In het midden daarvan bevindt zich de centreerboor, die boven het zaaggedeelte uitsteekt. De schacht aan de onderzijde bevestig je op je (accu) boormachine. Let wel op, je kunt niet iedere boormachine gebruiken. Het is van belang dat deze een hoog koppel en laag toerental heeft.

Boor je een gat met een gewone boor, dan wordt al het materiaal uit het boorgat verspaand tot zaagsel of gruis. Bij een gatenzaag werkt dit anders. Hierbij wordt het materiaal niet verspaand maar krijg blijft er een ronde schijf over met een boorgat in het midden. Je kunt zo niet alleen grotere gaten boren maar het gaat ook veel sneller.

Waarvoor je een gatenzaag kunt gebruiken

Een gatenzaag gebruik je dus om mooie ronde gaten te zagen. Afhankelijk van het type, kan dit in verschillende soorten materialen. Dit kan bijvoorbeeld in de muur zijn om inbouwdozen voor de elektra te kunnen monteren of in het plafond voor het monteren van inbouwspotjes.

Ook voor loodgieters en elektriciens is het een onmisbaar hulpmiddel. Er zijn speciale sets met verschillende diameters waarmee men de perfecte gaten in diverse soorten hout, metaal, of steen kunt maken voor het maken van doorvoeren of het wegwerken van leidingwerk.

Een bijzondere variant op de gatenzaag, is de zogenaamde zevengatenzaag. Dit is een set van zeven zagen met verschillende diameters. Je kunt de losse zaagbladen via een bajonetsluiting in de houder klikken, die op de boormachine wordt bevestigd. Zo kun je perfect ronde gaten boren in zachthout, plaatmateriaal of gipsplaten.

Een toepassing waar je niet zo snel aan denkt misschien, is niet zo zeer het boren van gaten maar juist het resultaat daarvan. Het perfect ronde schijfje met een gat in het midden, kun je heel goed gebruiken als een wieltje voor een houten speelgoedauto bijvoorbeeld. Met een figuurzaag zal je dit namelijk nooit zo netjes voor elkaar krijgen.

Tip: Zaagbladenxl.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *