Dampdichte folie, wat is het en wat moet je erover weten?

Tegenwoordig zijn er bij het bouwen en verbouwen heel wat meer zaken om rekening mee te houden in vergelijking met vroeger. Daarmee zullen we je wellicht niet meteen iets nieuws hebben verteld. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel belangrijke aspecten ook wel eens over het hoofd worden gezien. Dat kan in principe niet de bedoeling zijn. Hoe beter je, je woning gaat isoleren, des te belangrijker het bijvoorbeeld ook wordt om de isolatie en de constructie van je pand te beschermen tegen bijvoorbeeld de impact van condensvorming. Gebruikmaken van een zogenaamde dampdichte folie zou op dat vlak in de praktijk een niet onbelangrijke meerwaarde kunnen bieden.

Wat is dampdichte folie precies?

Dampdichte folie dient te worden geplaatst aan de warme zijde van de constructie. Ze heeft als belangrijkste taak om te voorkomen dat damp door kan dringen tot in de isolatie. In het merendeel van de gevallen is het zo dat deze folie bestaat uit één laag pure aluminiumfolie. Doorgaans is het zo dat het geheel wordt verstrekt door middel van een zogenaamd wapeningsnet. Het is van belang om er rekening mee te houden dat deze folie moet worden aangebracht tegen het isolatiemateriaal. 

Tijdens het plaatsen van dampdichte folie dient er verder ook op toegezien te worden dat de aluminiumzijde van de folie naar de binnenkant moet worden gericht wanneer er sprake is van een luchtspouw. Op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat de isolatiewaarde kan worden verhoogd. Dit uiteraard in het bijzonder als gevolg van het feit dat de infrarode warmtestraling op die manier over de mogelijkheid beschikt om te reflecteren.

Waar kan je dampdichte folie precies in plaatsen?

Voor dampdichte folie geldt dat ze kan worden gebruikt voor de vloer- evenals de gevel- en dakconstructie. Het gaat daarbij in het bijzonder om gebouwen waarbij sprake is van een hoge luchtvochtigheid. In het meest ideale geval wordt ze bijvoorbeeld toegepast bij woningen evenals kantoren waarbij er sprake is van een klimaatklasse 2 tot 3. 

Bovendien is het ook zo dat ze kan worden gebruikt voor een sauna of voor een winkelcentrum waarbij sprake is van een klimaatklasse tot 4. Naast net aangehaalde situaties is het in de praktijk eveneens zo dat er gebruik kan worden gemaakt van een dampdichte folie als vochtscherm. In dit geval wordt ze onder bijvoorbeeld een nieuwe cementvloer aangebracht. 

Om ten volle te kunnen genieten van de voordelen die er verbonden zijn aan dit type folie is het van belang om er op toe te zien dat deze rondom luchtdicht wordt afgewerkt. Het wordt aangeraden om hiervoor gebruik te maken van een speciale manchetband of een zogenaamde aluminium folietape. Dit geldt niet alleen voor mogelijke overlappingen evenals sparingen, maar ook voor bevestigingspunten evenals aansluitingen. In ieder geval mag het duidelijk zijn, wanneer je van plan bent om een bestaande woning te verbouwen of een nieuw huis te bouwen is het altijd meer dan een goed idee om het gebruik van een dampdichte folie te overwegen. Op deze manier kan je ongetwijfeld heel wat potentieel vervelende situaties in jouw woning voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *