Wat je moet weten over de pompwagen

Een pompwagen, ook wel palletwagen genoemd, is een onmisbaar gereedschap in de transportwereld en productieomgevingen, zoals het magazijn. Werknemers zijn met de machines in staat om gemakkelijk grote hoeveelheden goederen op pallets te verplaatsen. Zonder dat het al te veel moeite kost. In onze blog vertellen we wat de voordelen zijn we vertellen meer over de verschillende soorten pompwagens die beschikbaar zijn. En waar je rekening mee moet houden wanneer je een exemplaar wilt aanschaffen.

De ene pompwagen is de andere niet

Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en ieder model heeft zo zijn voor- en nadelen. De eerste keuze die je kunt en zelfs moet maken wanneer je er één wilt aanschaffen, is dat je kiest voor een handmatige of een elektrische pompwagen. Uiteraard zit er een hoop verschil tussen de modellen met het belangrijkste verschil dat de handmatige variant met een hydraulische pomp werkt en de elektrische variant werkt op een elektromotor. Het gebruik van een elektrische variant is nog minder arbeidsintensief dan wanneer je kiest voor een handmatig model. 

Geen batterij in de handmatige pompwagen

De handmatige optie heeft wel een voordeel, want je kunt ‘m te allen tijde pakken wanneer je een pallet moet verplaatsen. Bij een elektrische variant ben je afhankelijk van of die nog voldoende opgeladen is. In omgevingen waar de pompwagen intensief gebruikt wordt is het verstandig om hier dus goed over na te denken. Wil je wel een elektrische variant en gebruik je hem intensief? Kies dan voor een model met een grotere accucapaciteit en eventueel met de mogelijkheid om ‘m te kunnen snelladen. Dan kun je na gebruik de palletwagen weer op de lader zetten en bijladen tot je ‘m weer nodig hebt.

Plateau voor de bestuurder

Een elektrische pompwagen heeft wel flink wat voordelen, zoals de mogelijkheid om pallets op te tillen en te laten zakken met behulp van de bedieningsknoppen in de hendel. Een aantal modellen zijn ook uitgerust met een plateau voor de bestuurder. Zo kun je er  dus op gaan staan en jezelf met de bedieningsknoppen bewegen. Met pallet en al. Dat is enorm handig wanneer je bijvoorbeeld in een groter magazijn of grotere loods werkt en wanneer je er flinke afstanden mee wilt overbruggen. Een voordeel is dat je voor de elektrische variant geen certificaat nodig hebt terwijl je dat wel nodig hebt als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van een heftruck of een reachtruck

Materialen van de pompwagen

Waar je ook op moet letten is waar hij van is gemaakt. Doorgaans zijn de modellen die van RVS zijn gemaakt de meest verstandige keuze, omdat deze zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. RVS is een duurzaam materiaal dat ook nog eens corrosiebestendig is. Ook voor in omgevingen met strikte voorschriften met betrekking tot de hygiëne is de pompwagen van RVS de beste keuze. De keerzijde van de medaille is dat deze modellen iets duurder zijn dan de modellen die van andere materialen zijn gemaakt.

De wielen

Je moet ook goed opletten waar de wielen van een pompwagen van zijn gemaakt. Doorgaans kun je kiezen uit wielen van rubber, nylon en polyurethaan. Rubber is perfect voor een gegoten vloer, want deze wielen maken geen schade. Nylon is daarentegen weer een betere keuze wanneer je in een omgeving met bijtende stoffen werkt. Polyurethaan is de beste keuze voor wanneer je een pompwagen voor zowel overdekte als open ruimtes wilt gebruiken. Met andere woorden, deze palletwagens zijn dus ook geschikt voor buiten.

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens palletstapelaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *